Pages

26 Dec 2015

Resipi Buah-Buahan Kastard [PENCUCI MULUT]

Assalamualaikum dan hai


Nampak sedap kan Dengan warna buahnya yang penuh contrast dek photoshop effect, warna krim yang menambahkan lagi elemen rasa lemak yang memukau. Aumm, nampak cantik weh nak jadikan bahan pencuci mulut.

Resipi yang aku pakai dari http://bhavnaskitchen.com/
Ni adalah first attempt dan aku ubah suai sikit ikut kesukaan haee. [in refrence of eksperimen kimia]
SENANG WEH! [in CAPSlock]

Behe-behe dio ialah ;
4 cawan susu lemak
10 sudu besar gula
6 sudu besar serbuk kastard
4 x 2 x 2 inci bekas buah-buahan (ikut kegemaran...aku punya: epal, anggur, pisang)



Cara nak buatnyo ialah :

1. Tuangkan 4 cawan susu segar berlemak ke dalam periuk comel. Panaskan guna api slow.
2. Masukkan 10 sudu besar gula dan kacau sampai gula tu hanur atau dissolve dalam solvent yakni susu tu .




3. Ambil mangkuk kecik, masukkan 6 sudu besar kastard. Campurkan dengan 7 sudu besar susu yang dipanaskan tadi. Kacau diorang pakai whisk (yang berdawai tu) supaya tak jadi lumpy.
4. Masukkan campuran tadi dalam susu yang dipanaskan tu, dan kacau diorang pakai whisk, nak elakkan daripada lumpy. Bila dah nampak pekat dan berkrim, boleh berhenti kan kacauan dan boleh tutup api.
5. Sejukkan campuran tadi dan boleh masukkan dalam peti.
6. Dah sejuk...boleh sediakan buah-buahan. Potong ikut kiub.
7. Masukkan buah-buahan yang dah dipotong tadi dalam mangkuk kecik, tuang kastard tadi dalam mangkuk dan..





...SELAMAT MENIKMATI KEMENANGAN...



Kisah cinta di sebalik pembikinan.

"We went visiting our teacher at Kajang for Hari Raya Aidilfitri. I was craving for something creamy and contain lots of fats. Puan Bad was the second person that we visited. Puan Aisya, whom we had visited earlier, had already dining us with mee kari which was really delicious. So, having another heavy meal at Pn Bad's was kinda hard for me. I ate but, not really into it. Usha-ing the meals and deserts that she had prepared for the guests on the table, I was like Woah!!! Cocktail! or Fruit Salad! "This is what I ve longed for before" 
So, I ate it and I fell in love. From that moment, Fruit custard started to take the queue in my wishlist

No comments:

Post a Comment

Dalam diri selembut sutera kau miliki iman yang teguh,
in shaa Allah.

Best of the week!